Ost av kokosmelk

Ost av kokosmelk

Når man har intoleranser for proteiner fra melk og gluten, tåler sukker og diverse andre matvarer dårlig, har lett for å få litt for høy blodsukkerstigning når en av og til skeier ut, da finner man andre og bedre løsninger. Jeg lager blant annet kokosost av og til. Kokosmelk bruker jeg nesten daglig i kostholdet mitt, både til yoghurt, som fløte i kaffe’n, i middager mm. Denne oppskriften fant jeg delt via facebooksiden til Inger fra Vivaldi hud-helse. Osten er kjempegod, både smelter og blir brun i ovnen, men den blir ikke seig slik vanlig smeltet hvitost blir, samtidig føles den veldig mettende. Så her er oppskriften som mange har spurt om, etter at jeg viste den på Helsesnappen. Osten smaker veldig godt, er fyldig, blodsukkerstabil og mettende.

Oppskriften ser slik ut:

FAST SMELTBAR OST AV KOKOSMELK
2 bokser fullfett kokosmelk (à 400 ml) eller like mye Oatly imat fløte
2 ss (30 ml) agar agar pulver
1 ts (5 ml) eplecidereddik
1/5 ts løkpulver (1 ml)
1/5 ts hvitløkpulver (1 ml)
1/5 ts liquid smoke (eller litt røkt paprikapulver)
4 ss næringsgjær (60 ml)
2 ts havsalt eller Himalayasalt
1 ts (5 ml) Johannesbrødkjernemel
evt litt gurkemeiepulver

  1. 1. Hell kokosmelken i en kjele.
    (Om den har stått kjølig, har den skilt seg. Det ordner seg under oppvarming.)
    2. Tilsett agar-pulveret før den er for varm og kok opp under jevn omrøring med en kraftig visp. (Tilsetter du agar når den er for varm, kan det klumpe seg)
    3. Når blandingen koker, tilsettes de øvrige ingrediensene.
    4. Rør hele tiden iherdig mens det koker, i minst åtte minutter.
    (Hvis det ikke koker lenge nok, får du en løs, veldig modnet Brie-aktig type i stedet.)
    5. Ta kjelen av platen, og hell blandingen over i en passe stor beholder.
    Trengs ikke bakepapir, den sklir lett ut av formen etterpå.
    6. Sett til avkjøling.
    Når den er kald, har den stivnet.
    Det tar et par timer, litt avhengig av mengde og form og temperatur.
    Holder omtrent en uke i kjøleskap, innpakket.
    Kan fryses, både i revet og i hel versjon.
    Tiner raskt.

Hurra – nå har du fått deilig, anvendelig, sunn, melkefri, nøttefri og smakfull OST! ?


6 Comments
  • Ellinor Opsal

    January 16, 2017 at 7:52 pm Reply

    Det må jeg prøve 🙂 hvor kjøper du agar ? iherb ?

  • Heidi Hetland

    January 21, 2017 at 1:39 pm Reply

    Hei! Hvorfor kan gurkemeiepulver erstatte johannesbrødkjernemel? Er ikke kjent med jbkm fra før så jeg googlet nå for å lære litt mer, men ser ikke sammenhengen.. Kan gurkemeie også brukes som fortykningsmiddel?

    Spennende oppskrift, også for en ikke-veganer ?

  • Jartrud Høstmælingen

    February 22, 2017 at 9:44 am Reply

    Hei og hå! Denne oppskriften kommer fra bloggen min, http://www.pranava.no. Så morsomt at du fant den og sprer den videre! Alltid hyggelig at referanse oppgis, så nå tok jeg meg den friheten 😀
    Ha en fin dag!

  • Jartrud Hostmaelingen

    February 23, 2017 at 7:31 am Reply

    Skjønner!!! Ikke så lett å ha oversikten, oppskrifter florerer jo på nettet! Og med en bitteliten vri har vi jo uansett skapt vår egen variant. Var bare litt spesielt å gjenkjenne ordlyden så totalt. Uansett: Osten er god og fri for animalske ingredienser, og det er hyggelig at mange får glede av den, og det er jo det viktigste ?

  • Bjørg

    March 18, 2017 at 11:20 am Reply

    Kor får eg kjøpt Næringsgjær? Har søkt på life sin nettbutikk, men fant ikkje.

  • Marit

    May 25, 2017 at 6:22 pm Reply

    Må man bruke næringsgjær?

Post a Comment