Min livsstilsendring

Min livsstilsendring

På Helsesnappen i dag tok jeg for meg litt om min matintoleranse og candidahistorie. Jeg vokste opp med mange helseutfordringer. I oppveksten – og også etter jeg ble voksen, var jeg ofte til legen og noen ganger på sykehus. Jeg hadde episoder med elveblest, utslett, av og til andre allergiske reaksjoner som hevelser, besvimelser, bilyd på hjertet, lite energi, oppblåsthet, forstoppelse, søvnproblemer og uro. Senere kom candidainfeksjoner og flere utfordringer. I alle disse årene fant legene ikke noe direkte galt. Jeg fikk antihistamin for elveblest og kortisonsalve for utslett, så ble utslettet borte en stund før det kom tilbake. Jeg fikk drøssevis med canestenkurer for candida, diflucan, og andre medisiner jeg ikke husker navnet på i dag. Noe fungerte mens jeg gikk på det, men etter endte kurer kom alltid plagene tilbake. Ingen verken snakket eller tenkte på om det jeg spiste kunne ha noe og si for hvordan helsa mi var. Den siste legen jeg hadde før jeg la om kostholdet, ga meg tilslutt opp og sa at han ikke kunne hjelpe meg, han hadde ikke flere ideer eller medisiner og komme med.  Han anbefalte meg å gå til andre behandlere. Det tenker jeg var fint gjort av han. Men før jeg kom så langt, kom jeg over en artikkel om en hallodame fra NRK og hennes sønn i et ukeblad. Hun fortalte om et tilskudd fra USA som hadde hjulpet sønnen. Han hadde en form for utmattelsessyndrom. Jeg tok kontakt med henne for å få vite mer, og via legen min, som fylte ut søknad om registreringsfritak, fikk jeg vitamintilskuddet inn til Norge. Jeg måtte ha registreringsfritak pga at dosene i vitaminene var før høye for reglene i Norge og Statens Legemiddelverk måtte godkjenne de.

Det var da jeg sluttet med melk-og melkeprodukter, sukker, gjær og hvetemel, startet med vitamin-og mineraltilskudd og olivenbladekstrakt. Etter en stund kuttet jeg ut flere matvarer, som gluten, poteter, ris og pasta, men tilførte også ny mat som erstatning for det jeg tok bort. Det var og er viktig og passe på å få i seg god, næringsrik og naturlig mat. Jeg har alltid vært glad i mat, men slik det var i oppveksten, var jeg nærmest underernært, fordi jeg hadde dårlig næringsopptak pga matintoleranser, lekk tarm, forstoppelse og candida. Etter 30 år med oppblåsthet og mageproblemer må jeg si det var fantastisk når magen begynte og blir flatere, candidaen mindre og tåken i hodet mitt (som jeg ikke visste jeg hadde, for den hadde jo alltid vært der) lettet et par uker etter kostholdsomleggingen. Det var starten på et nytt liv.

Da kom energien, gleden og den gode søvnen. Marerittene som hadde plaget meg siden jeg var liten ble borte, forstoppelsen forsvant og magen fungerte! Jeg gikk ned noen kilo, mest i vann. Kroppen hadde båret på ekstra vann, pga allergenene jeg fikk i meg hele tiden. Vannet minsket nå når jeg ikke spiste maten jeg ikke tålte lenger. Den neste jobben var å sette meg inn i hva alt dette med kostholdet gjorde med meg, hva som var bra, hvordan jeg reagerte, hva annet jeg skulle holde meg unna og hva jeg skulle tilføre. I tillegg satt alle gamle reaksjonsmønter og dårlige erfaringer godt i hjernen. Det måtte også tas tak i og endres. Det tar tid, men mønsterene som var der før, frykten, uroen, ubehaget er borte og livet nå mitt nå er rikt og fint.

Jeg er sensitiv og tåler ikke mye utskeielser, så når jeg for eksempel er i bryllup eller andre selskapeligheter og spiser kaker, våkner jeg opp dagen etter med en følelse av å ha drukket masse alkohol – noe jeg ikke gjør. Alkohol holder jeg meg nesten helt unna, pga at det øker candidaen i meg igjen, og gjør at jeg tåler mindre mat, og i tillegg får jeg tilbake mange symptomer jeg hadde tidligere. Så da frister det lite å drikke vin eller andre alkoholholdige drikker for min del. Det som gjør meg så dårlig at jeg føler jeg har drukket mye alkohol, er hvitt mel, gluten og sukker.

En livsstilsendring tar ofte litt tid. Jeg skulle innarbeide nye vaner og lære mye nytt. Men når jeg først hadde kommet i gang og når gevinsten er så stor som jeg synes den er for meg, da er det ikke vanskelig. Det kan være utfordrende og frustrerende til tider, spesielt når jeg skal reise bort, men alt blir en vane og nye vaner er fullt mulig for hjernen og lage, og etter en tid blir det en ny normalitet.

Jeg er veldig glad for at jeg tilfeldigvis plukket opp det ukebladet i 2004, det som var starten på alt jeg kan og har erfart i dag. Kjenner en stor takknemlighet for det.

Når det gjelder å finne ut om man har en overvekst av candida og om det er det som gir plager, må man snakke med legen sin, en spesialist eller evt en gynekolog om man har underlivsinfeksjoner. Det finnes tester de kan ta. Husk at candida finnes naturlig i kroppen og skal være der. Den mest vanlige typen heter candida albicans. Jeg hadde en overvekst av den. Trenger man hjelp med en kostomlegging, kan man snakke med en kostholdsveileder eller en ernæringsterapeut for å få et individuelt tilpasset kosthold, som i likhet med meg, kan hjelpe mange på veien til et friskere liv.

Dette er før og etter min livsstilsendring. Bildet til venstre er tatt tre måneder før jeg la om kostholdet i april 2004 og bildet til høyre er fra september 2016.