Raw food kake – Avocado/Lime

Raw food kake – Avocado/Lime


Denne kaka er supergod! Den påvirker blodsukkeret i veldig liten grad og den kan spises når som helst, ikke bare som dessert. Jeg bruker ikke sukker i min matlaging. Heller ikke kokosblomstsukker eller andre former for vanlig sukker, bare FOS/inulin, yaconsirup, litt klar fibersirup og bittelitt stevia. Jeg bruker denne type søtning pga at den er prebiotisk.  Det vil si at de gir vekst for de gode bakteriene i magen, og kan redusere sopp/candida (FOS/inulin). Jeg bruker også økologiske matvarer så langt det lar seg gjøre. Det er mitt valg. Om du ikke ønsker det, så gjør det på din måte, og finn det som fungerer for deg.

Jeg bløtlegger mandler i vann og litt fermentert væske (feks Probioform) i 10 -12 timer, ofte enda lenger for å gjøre de lettere fordøyelige for oss. Mandler har enzymsperre og fytinsyre (det har andre nøtter og frø også), dvs at vi ikke klarer å ta opp næringen i de like godt om vi spiser de direkte fra posen. Bløtlegging gjør det altså lettere for kroppen å ta opp næringen. Jeg tørker mandlene i ovnen på maks 40 grader i ca to døgn etterpå. Det er for å beholde mest mulig av næringen. Ved høyere temperatur ødelegges en del av næringsstoffene. Du kan også lage kaken uten å gjøre det jeg gjør.

 

 

Bunn:

1 kopp mandler helst bløtlagt i 10-12 timer og tørket

1/3  kopp ristede pekannøtter (bruk en tørr stekepanne)

1/3  kopp valnøtter

1 kopp kokosmasse

1/3 kopp Zint yaconsirup (evt blank fibersirup)

1/3 kopp smeltet kokosolje (cocosa)

1 ts revet limeskall

1 liten klype salt

Kjør nøtter, limeskall, kokosolje, salt, sirup, og kokosmasse i en kjøkkenmaskin med S-blad til det er homogent og knust. Ha over i en 24 cm springform og trykk det flatt med fingre/hender. Jeg legger bakepapir i bunn og smører kantene med kokosolje. Sett den i kjøleskapet mens du lager fyllet.

 

Fyll:

5 store avocado

1 ts revet limeskall

Juice fra 6 lime

1/3 kopp Zint yaconsirup (eller blank fibersirup)

1 kopp smelta kokosolje

1 liten klype salt

Smak til med steviadråper naturell

Del avocadoene i to og ta de ut av skallet, skjær opp i terninger og ha de i en blender (evt kjøkkenmaskin). Ha i resten av ingrediensene og kjør til en glatt masse. Smak til med mer lime, sirup og/eller stevia om det trengs. Fyllet skal være litt syrlig. Hell fyllet over nøttebunnen og fordel alt fint utover.

Sett kaken i kjøleskapet til alt er stivnet. Du kan dele den opp og fryse den om ikke alt skal spises med en gang. Ha gjerne på granateple til pynt.

Velbekomme 🙂

1 Comment

Post a Comment